Manapság minden valamirevaló könyvesboltban lehet kapni idegen nyelvű olvasmányt ám ha nem szintünknek megfelelőt vásárolunk jó eséllyel kidobjuk a pénzünket az ablakon, mint ahogyan azt énis tettem már egyszer kétszer.

Nagy rajongója vagyok a Sherlock Holmes sztoriknak ezért nem sajnáltam a pénzt kiadni a "The Complete Illustrated Short Stories" kiadásra. Habár az eredeti ár töredékére leárazva (2500ft) vásároltam meg , mégis még hónapokig nem tudtam olvasni illetve olyan lassan haladtam, hogy félre tettem inkább.

Egy részlet az említett könyvből:

"To Sherlock Holmes she is always THE woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler. All emotions, and that one particularly, were abhorrent to his cold, precise but admirably balanced mind. "

Számomra akkor még az ilyen szintű olvasmány nem állt egész képpé.

Ezután találtam rá az OXFORD Bookworms sorozatra ami fokozatokra bontván kínál választékos általában 100oldal körüli olvasmányokat.

Összesen hat fokozat van amiből az első kettő az A1,A2 -es Nyelvvizsga szintű tudásúaknak kínál könyveket mint például a "The Elephant man" vagy a "Robinson Crusoe"

hármas, négyes fokozat felel meg a B1,B2-es vizsgára készülőknek ilyen fokozatú a "The Secret Garden" és "Dr Jekyll és Mr Hyde" című könyvek

végül pedig az ötös, hatos az az C1,C2 szinten lévő olvasmányok "The Great Gatsby" vagy éppen a "Pride and Prejudice"

Természetesen a példákban megemlített könyveken kívül még megannyi olvasmány oszlik szét ezen a hat fokozaton, és más kiadók is gyártanak hasonló vagy akár teljesen megegyező szintekre tagolt könyveket is, ilyen például a http://eligradedreaders.com

1400ft-tól kezdődnek a könyvek árai és színte biztos, hogy találni kedvünkre valót köztük a saját magunk szintjéhez mérvén.

Igazán semmiség ez az összeg egy jó olvasmányért amit magunkkal vihetünk a nyaralásra, elolvashatunk egy hétvége alatt és egész biztosan fejleszti a nyelvtudásunkat úgy, hogy közben nem akadunk el a történetben.