Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jack ma interjú, szép,egyszerű angollal vállalkozó szelleműeknek

Jack Ma Alibaba.com alapítójának interjúja nagyon szépre sikeredett. Érthető a kezdő nyelvtanulók számára is és a feliratozás sem tartalmaz túl sok hibát.

Ajánlom mindenkinek, szép beszéd ez a kitartásról. De ha valaki szkeptikus is Kína leggazdagabb emberének szavaiban az sem fog csalódni ugyanis nyelvtanulás szempontjából szerintem elsőrangú videófelvétel.

0 Tovább

5perc angol pro és contra

Ahogy én látom az újság piacon elérhető angol kiadványok száma ma az a havi egy példány amit az 5perc Angol biztosít számunkra. Szalai Nóra kiadványát régóta, körülbelül másfél éve vásároltam és csak az utóbbi hónapokban sajnáltam költeni rá. 

Kezdjünk egy kis történelemmel ami magyarázatot ad a lap mai kinézetére.

"Merthogy a cég egyik legújabb vállalkozása a 10 ezer példányban eladott 5 perc Angol magazin, amely egy bulvár-nyelvoktató havilap, vagy ha úgy tetszik, életmód-magazinnak „álcázott” nyelvoktató, melynek olvasói miközben az újságot böngészik, észrevétlenül tanulják és gyakorolják az angol nyelvet, olyan témákkal, amelyeket egyébként is valószínűleg elolvasnának, magyarul.

Az 5 Perc Angol eredetije egy internetes hírlevél volt azzal a céllal, hogy napi, ingyenes, szórakoztató „mini leckékkel” segítse a nyelvtanulókat. Először heti három, majd heti 5 alkalommal a napi 140.000 lelkes olvasónak.

Hozzá jött a weboldal, majd két könyv, amelyek tanári segítség nélkül is használhatóak. Mindkettő rövid idő alatt bestseller lett, már több mint 50.000-et adtak el belőlük." A teljes cikket itt olvashatjátok

Szalai Nóra üzletpolitikáját vagy, hogy ez egyáltalán az övé e nem áll módomban kommentálni. Örvendetes, hogy valaki felkarolja ezt az egyébként nem kis réteget akiknek nincs idejük, vagy elég vastag pénztárcájuk az angol tudásuk kibővítéséhez.

Ámde!

Az egyik órámra várván egy helyi vállalkozóval elegyedtem beszédbe az újságról akivel meglepően hasonló következtetésre jutottunk, később mikor több emberrel beszéltem ugyanezen iskola keretein belül a témáról világos kép ábrázolódott ki bennem, kíváncsi vagyok más is így gondolja e rajtunk kívül vajon?

Észrevételeink Listázva Pro és Contra fél szubjektív vélemények.

+ PRO

+ Egyáltalán jó, hogy létezik, hogy van és kézzelfogható. Leviheted a balatonpartra olvasni.

+ A nyelvtani rovatok egyszerűen és hatékonyan magyarázzák el a címben megjelölt részt.

+ A hallás utáni értés tényleg működik, egyszerű QR code olvasóval telefonon, interneten keresztül meghallgathatjuk a hanganyagot vagy elis olvashatjuk a következő oldalon, amit ha hangosan teszünk a beszédünket is fejleszthetjük vele.

+ Maga az újság úgy egészét tekintve nem egy bóvli alap angol nyelvtudást biztosít, hanem bővíti a szókincsünket is a cikkek alján található mini szótárral, amiben nem csak a szavak jelentését olvashatjuk hanem kifejezéseket is találhatunk bennük.

- CON

- Bulvárlap. Ezt mindenki láthatja és ők sem titkolják, úgylátszik erre nagyobb kereslet van az országban mint mélyebb, tisztább, emberközelibb cikkekre. Ez az amit a körülöttem lévők és énis észrevettem ez az oka, hogy abbahagytuk az 5perc Angol vásárlását.

Bár ez az egyetlen kontrám azthiszem a Bulvárlap stílus nem fér meg az angol nyelvtanulással. A fashion and beauty rovatok a férfi olvasókat legalábbis azonnal lapozásra kényszeríti. Ha rászán az ember időt az interneten megannyi cikk van amit ízlésének megfelelően választhat ki.

Az én tippem ahelyett, hogy havi sok száz forintokat vagy évi 7500ft-ot költenénk pár oldal elolvasására a következő:

Végy egy szabad órát; Keress ki 20 oldal olyan cikket az interneten ami téged érdekel; Tedd egy mappába; Pendrive; Nyomtató;Tűzőgép

Magadnak csinálhatsz újságot. Ez egyszerű ötlet, nekem bejött. Őszintén szólva engem érdekelne is más emberek saját "újság" ötlete és koncepciója sokkal inkább mint Madonna botrányai az 5perc angolon. Van igény másfajta lapra ami ugyanúgy kiszolgálja az angol nyelvtanulók igényeit mint azt Szalai Nóra kiadványa teszi?

https://www.5percangol.hu/


 

0 Tovább

Könyvek otthonra

Manapság minden valamirevaló könyvesboltban lehet kapni idegen nyelvű olvasmányt ám ha nem szintünknek megfelelőt vásárolunk jó eséllyel kidobjuk a pénzünket az ablakon, mint ahogyan azt énis tettem már egyszer kétszer.

Nagy rajongója vagyok a Sherlock Holmes sztoriknak ezért nem sajnáltam a pénzt kiadni a "The Complete Illustrated Short Stories" kiadásra. Habár az eredeti ár töredékére leárazva (2500ft) vásároltam meg , mégis még hónapokig nem tudtam olvasni illetve olyan lassan haladtam, hogy félre tettem inkább.

Egy részlet az említett könyvből:

"To Sherlock Holmes she is always THE woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler. All emotions, and that one particularly, were abhorrent to his cold, precise but admirably balanced mind. "

Számomra akkor még az ilyen szintű olvasmány nem állt egész képpé.

Ezután találtam rá az OXFORD Bookworms sorozatra ami fokozatokra bontván kínál választékos általában 100oldal körüli olvasmányokat.

Összesen hat fokozat van amiből az első kettő az A1,A2 -es Nyelvvizsga szintű tudásúaknak kínál könyveket mint például a "The Elephant man" vagy a "Robinson Crusoe"

hármas, négyes fokozat felel meg a B1,B2-es vizsgára készülőknek ilyen fokozatú a "The Secret Garden" és "Dr Jekyll és Mr Hyde" című könyvek

végül pedig az ötös, hatos az az C1,C2 szinten lévő olvasmányok "The Great Gatsby" vagy éppen a "Pride and Prejudice"

Természetesen a példákban megemlített könyveken kívül még megannyi olvasmány oszlik szét ezen a hat fokozaton, és más kiadók is gyártanak hasonló vagy akár teljesen megegyező szintekre tagolt könyveket is, ilyen például a http://eligradedreaders.com

1400ft-tól kezdődnek a könyvek árai és színte biztos, hogy találni kedvünkre valót köztük a saját magunk szintjéhez mérvén.

Igazán semmiség ez az összeg egy jó olvasmányért amit magunkkal vihetünk a nyaralásra, elolvashatunk egy hétvége alatt és egész biztosan fejleszti a nyelvtudásunkat úgy, hogy közben nem akadunk el a történetben.

0 Tovább

Városi szlengszótár

 

"Phony kicking it." When you don't like somebody but you hang out with them.

"Put into perspective." If you put something into perspective you show that you realize or make others realize the importance/significance of the thing you are referring to.

"Textual satisfaction" The feeling you get when your phone has a new message/missed call.

Ezekhez hasonló érdekes és hétköznapi szótárakban nem megtalálható kifejezéseket, szavakat és szólásokat találhatunk az alábbi oldalon:

http://urbandictionary.com

0 Tovább

Angol nyelvű rádió Adások tanulóknak

"Körülbelül fél év után egyik reggel felkeltem, bekapcsoltam a rádiót és egy idő után jó érzés fogott el, mert éppen egy viccet meséltek benne és megértettem" mondta egy ismerősöm Glasgow külvárosában egy beszélgetésünk során.

Két rádió amik segíthetnek a nyelvtanulásban.

 Tunein

Ezen a csatornán főleg napi híreket hallhatunk a rádió direkt nyelvtanulóknak készült így aztán igazi Cambridge-i akcentust sajátíthatunk el belőlle merítvén.

www.tunein.com

 Voanews

Amerikai angol nyelven változatos témakörökben hallgathatunk broadcastokat. Három szintre lebontva a két perces felvételektől egészen az egy órás hanganyagokig.

www.learningenglish.voanews.com


 

0 Tovább

Angol Otthontanulóknak

blogavatar

Ötletek, módszerek, segédanyagok angol nyelvtanulóknak.

Utolsó kommentek